24 d’oct. 2010

El vídeo a les aules

El vídeo és un sistema de registre i producció d’imatges. La seua característica més important és que permet manipular la imatge al gust, a més de ser un sistema perdurable, reutilitzable i prou econòmic.

En l’àmbit educatiu ofereix la possibilitat de potenciar la reflexió crítica per això, molts centres incorporen aparells d’àudio i vídeo, encara que en certs casos acaba utilitzant-se per a fer visionats d’algun documental sense cap tipus d’actuació curricular concreta.

Ací vull parlar d’una renovació didàctica al respecte. El vídeo dóna peu a una ampla i variada utilització didàctica a les aules si s’integra en les accions formatives i en les programacions docents.

No és difícil fer gravacions videogràfiques als centres educatius. El procés de  producció de vídeos inclou la planificació de tot el desenvolupament, guió literari i tècnic, realització i gravació, muntatge, etc. Fins arribar a la projecció del treball

Les possibilitats d’utilització didàctica del vídeo en les aules van des de la transmissió de continguts didàctics com a complement auxiliar de les matèries, fins a la utilització d’aquest llenguatge com a mitjà d’expressió personal. 

La utilització didàctica creativa del vídeo ofereix un element dinamitzador de les activitats formatives, un mitjà de responsabilitat i protagonisme de l’alumne, una tècnica de cooperació i treball en grup, un recurs per a la reflexió personal i la investigació.

Una activitat que es pot realitzar és la dramatització d’un conte. Ací posaré l’exemple de la rondalla d’Enric Valor: “El mig pollastret”. L’adaptació teatral d’aquest text i la seua gravació, pot donar molt de joc dintre de l’aula. Es pot fer amb disfresses o inclús amb titelles, i no es requereixen grans coneixements tècnics. En aquest cas, el programa per a editar la gravació va ser el Windows Movie Maker però, hi ha d’altres també interessants com el Pinnacle Studio, MAGIX Video Deluxe, etc.

 

La meua primera gravació va ser aquesta (jo feia de narradora, tota una experiència!) :


El mig pollastre

 Per a ampliar la informació:

Fotos audio i vídeo en un Wiqet 

El vídeo com a ferramenta didàctica

 

 

 

1 comentari:

  1. Interessant. Quedes nomenada directora del vídeo que fareu en grup en Noves tecnologies :-)

    ResponElimina